Potrivit unui comunicat transmis marți de către DNA și preluat de Agerpres, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au decis să trimită în judecată mai multe persoane, care vor fi plasate în arest preventiv. Acestea sunt acuzate de următoarele infracțiuni:
- L. S. S., notar public, este acuzat de:
- luare de mită,
- fals intelectual, comis în formă simplă și continuată (6 fapte),
- instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
- instigare la uz de fals,
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă și continuată (4 fapte).
- E. C., notar public, este acuzat de:
- instigare la fals intelectual în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
De asemenea, alte patru persoane fizice sunt acuzate de:
- fals,
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- înșelăciune și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, instigării și complicității.
Cinci alte persoane au fost trimise în judecată în același dosar, dar vor rămâne în libertate. Ele sunt acuzate de:
- abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- înșelăciune,
- tăinuire,
- fals și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, instigării și complicității.
Potrivit rechizitoriului transmis instanței de către procurorii anticorupție, această cauză se referă la acțiunea ilegală a unor cabinete notariale în perioada 2019-2022, prin care s-au eliberat certificate de moștenitor și alte acte care atestau în mod fals dreptul de proprietate asupra unor imobile situate în București, în schimbul unor sume de bani.
Aceste certificate de moștenitor erau eliberate pentru imobile neclamate sau care aparțineau unor persoane fără moștenitori. După obținerea acestor documente, imobilele erau vândute la prețurile de piață.
Anchetatorii susțin că notarul public L. S. S., cu complicitatea și instigarea altor persoane (printre care se numără notarul public E. C. și celelalte persoane trimise în judecată în această cauză, printre care se afla și o angajată a cabinetului notarial al lui L. S. S.), ar fi eliberat ilegal peste 20 de certificate de moștenitor. Aceste documente atestau fals că beneficiarii erau singurii moștenitori ai imobilelor în discuție.
În acelaşi context, inculpata ar mai fi emis şi alte documente (contracte de cesiune, contracte de vânzare-cumpărare) prin care, în mod nelegal, li s-ar fi permis unor persoane (printre care şi o parte din cele cercetate în prezenta cauză) să achiziţioneze în baza unor procuri ale căror efecte ar fi încetat de drept ca urmare a decesului titularilor, emise cu mai mult de 15 ani în urmă, terenuri situate în judeţul Ilfov, a căror valoare depăşeşte 2 milioane de lei, să înstrăineze părţi sociale pe care le deţineau în cadrul diverselor societăţi comerciale, evaluate la peste un milion de euro, meenționează DNA.
Înainte de trimiterea în judecată a acestor persoane, procurorii au informat că pe data de 26 mai a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu unul dintre inculpați, o persoană fizică care se afla în arest preventiv în cauză.
Inculpatul respectiv a acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu tipul și durata pedepsei aplicate, precum și cu modalitatea de executare a acesteia, adică 5 ani și 6 luni de închisoare în regim de detenție. Tribunalul București a fost deja sesizat în acest sens.
În cadrul dosarului au fost luate măsuri asiguratorii pentru imobilele care nu au fost vândute de către inculpați până la momentul emiterii mandatelor de arest preventiv, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin vânzarea celorlalte imobile (583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 dolari).