Merita Citit

Val de proteste în țară. Profesori, cadre medicale și polițiști au ieșit în stradă în București și în alte orașe

Sute de cadre medicale au ieșit azi, 8 iunie, în stradă, la miting în Piața Victoriei și în Piața Constituției, la un protest anunțat de zilele trecute de Federaţia Solidaritatea Sanitară. Tot în București are loc un protest al polițiștilor, iar în mai multe orașe din țară angajații din învățământ aflați în grevă își strigă nemulțumirile și în stradă.

UPDATE ora 13.10. Protestatarii din sănătate se află în fața Ministerului Muncii, „pentru solicitarea drepturilor legitime”.

UPDATE ora 12.45. Mitingul și Marșul Sănătății au ajuns in Piata Revolutiei. Organizatorii au estimat că la acțiunea de protest vor participa „mii de anjagați din sistemul medical”.

Cadrele medicale s-au strâns în Piața Victoriei, în jurul orei 11.00.

În sunet asurzitor de fluiere și vuvuzele, protestatarii au scandal „Solidaritate pentru sănătate” și „Voi la muncă ne forțați, dar salarii nu ne dați”.

UPDATE ora 12.30. „A 2- a zi de proteste, de această dată în fața reprezentamței Comisiei Europene în România‼ Atât politicienii români, cât și cei europeni, trebuie sa cunoască adevărul despre pensiile de serviciu ale polițiștilor și militarilor. Acestea nu sunt pensii speciale‼”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Sindicatului Polițiștilor Sidepol.

UPDATE ora 12.00. Circa 2.000 de profesori veniți din tot județul protestează în fața Prefecturii Iași. Profesorii spunând că nu vor renunța la greve până când toate revendicările lor nu vor fi împlinite de guvernanți. Protestul este coordonat la Iași de Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniverstar.

UPDATE ora 11.45. Peste 1.000 de membri ai Sindicatului Democrat din Învăţământ (SDI) Arad protestează în centrul orașului. Participanţii şi-au dat întâlnire pe platoul din faţa Casei Sindicatelor, de unde au plecat prin centrul oraşului spre Prefectură, urmând să picheteze instituţia timp de o oră. Autorităţile au închis traficul rutier pe trei artere principale, relatează Agerpres.

Marșul profesorilor de la Arad. Foto: aradon.ro

Știrea inițială. La protestul angajaților din sănătate, „așteptăm câteva mii de profesioniști din sistemul public de sănătate“, transmite Federația Solidaritatea Sanitară.

Revendicările sindicaliștilor din sănătate

Sunt șase revendicări principale:

Acordarea tuturor drepturilor prevăzute de actuala lege a salarizării:
Adoptarea proiectului de lege a salarizării (partea pentru Sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății (în forma stabilită cu partenerii sociali) și aplicarea cât mai rapidă a acestuia. În forma negociată proiectul de lege asigură:
Acceptarea propunerilor Federației Solidaritatea Sanitară la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență, încheierea și înregistrarea acestui contact colectiv de muncă.
Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
Creșterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Guvernanții trebuie să înțeleagă că nu pot negocia un proiect de lege a salarizării cu partenerii sociali și apoi să-l modifice după bunul plac, că nu se pot angaja că vor semna contractul colectiv la nivel de sector și să întârzie cu mai bine de jumătate de an onorarea acestei obligații”, transmit sindicaliștii.

Mitingul de astăzi este un protest pentru echitatea tratamentului profesioniștilor și calitatea serviciilor medicale.

Federația Solidaritatea Sanitară:

Ei avertizează: „Putem ajunge până la greva generală. Avertizăm politicienii că noi nu schimbăm programul acțiunilor după placul lor și prin înțelegeri conjuncturale, ci doar atunci când sunt onorate așteptările legitime ale angajaților”.

Programul acțiunilor de protest:

11.00-12.00 Miting în Piața Victoriei
12.00-12.30 Marș din Piața Victoriei către Piața Revoluției
12.30-13.00 Miting în Piața Revoluției/Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii
13.00-13.30 Marș din Piața Revoluției către Piața Constituției
13.30-14.30 Miting în Piața Constituției

Tot azi, polițiștii, polițiștii de penitenciar și militarii rezerviști organizează o acţiune de protest, de la ora 11.00, în faţa sediului reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Ce vor polițiștii de penitenciar

Ei acuză autorităţile Uniunii Europene că „se amestecă în politica internă a ţării noastre în ceea ce priveşte modificarea legii pensiilor militare” şi susțin că Legislativul de la Bucureşti este „şantajat” să adopte legea pensiilor militare „în forma dorită de Bruxelles”, altfel „ţara noastră nu va mai primi aproximativ 1,4 miliarde de euro”.

Guvernul a vândut apărarea, ordinea publică şi siguranţa românilor pe 1,4 miliarde de euro, bani care nu se vor duce în spitale, şcoli sau autostrăzi, ci în buzunarele firmelor de partid.

Cmunicat Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP):

Sindicaliştii din penitenciare transmit autorităţilor europene că „România nu este singurul stat din Uniunea Europeană sau din NATO care are un sistem diferit de calcul al pensiilor militarilor, în situaţii similare aflându-se state precum Franţa, Germania, Polonia, Belgia”.

„Comisia Europeană îi transformă pe poliţişti, militari şi pe poliţiştii de penitenciare în cobaii Europei. După experimentul din România, urmează şi alte state NATO? Politicienii coaliţiei de guvernare s-au întors de la Bruxelles cu condiţii dure în ceea ce priveşte pensiile militare de stat. În ciuda semnalelor de alarmă trase de sindicatele din poliţie şi din penitenciare, «directivele la plic» pe care Comisia Europeană le-a dat României conduc la depopularea şi deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului”, adaugă FSANP.

Organizaţia sindicală numeşte drept „Dictatul de la Bruxelles” solicitările UE referitoare la pensiile militarilor.

“Dictatul de la Bruxelles referitor la modificarea legii pensiilor militare de stat ridică semne de întrebare cu privire la independenţa României vizavi de politica sa internă şi interesul său naţional. Poliţiştii de penitenciare înţeleg interesul general al Uniunii Europene, dar îşi pun întrebarea legitimă: Mai avem nevoie de cei 588 de parlamentari? Mai avem nevoie de 20 de miniştri, un prim-ministru şi doi viceprim-miniştri? De poliţişti, de militari şi de poliţişti de penitenciare, politicienii au arătat că nu mai au nevoie”, se mai arată în comunicatul FSANP.

Profesorii continuă acțiunile de protest

În așteptarea mitingului de amploare de vineri, 9 iunie, din București, profesorii continuă acțiunile de protest. La Drobeta Tr. Severin, salariații din școli au ieșit, din nou, în stradă, pentru a-și cere drepturile, a informat portalul Actual Mehedinți.

Peste 1.000 de membri ai Sindicatului Democrat din Învăţământ (SDI) Arad protestează, joi, în centrul municipiului. Ei au pornit într-un marş spre Prefectură, ceea ce a determinat autorităţile să închidă traficul rutier pe trei artere principale, scrie Agerpres.

Previous ArticlePrimăria Sectorului a început curățenia pe terenul Fazei 3 al Parcului LinieiNext ArticleStephan Pelger a murit. Designerul de 44 de ani a fost găsit fără suflare în casă
x
Da-mi un "Like":