Programul „Rabla Local” reprezintă o inițiativă de casare a mașinilor vechi, iar primarul Sectorului 3 anunță că administrația locală pe care o conduce a primit aprobarea de la Administrația Fondului de Mediu (AFM) pentru implementarea acestuia:
Administrația Fondului pentru Mediu a aprobat pentru Sectorul 3 o finanțare în valoare de 7.200.000 lei, echivalentul a 3.000 de autoturisme uzate, care îndeplinesc condițiile de casare.
Potrivit lui Robert Negoiță, prin intermediul programului „Rabla Local”, aproximativ 3000 de locuitori ai Bucureștiului vor avea posibilitatea să se elibereze de mașinile lor vechi:
Se vor putea casa mașini mai vechi de 15 ani, fără obligația de a cumpăra una nouă, primindu-se pentru casare suma de 3.000 lei. Această sumă este compusă din finanțarea AFM de 2.400 lei și finanțarea de 600 lei susținută de la bugetul local.
Persoanele din București care doresc să se descotorosească de mașinile vechi și să primească o sumă de bani în schimb trebuie să fie atente la lansarea programului. Administrația Fondului de Mediu (AFM) urmează să lanseze platforma pentru înscrieri, iar solicitanții trebuie să aștepte anunțul oficial al AFM pentru a se putea înscrie prin intermediul aplicației informatice furnizate exclusiv de către aceasta. Informațiile referitoare la lansarea platformei AFM pot fi găsite pe site-ul AFM (www.afm.ro), pe cel al Ministerului Mediului (www.mmediu.ro) și pe site-ul Primăriei Sectorului 3 (www.primarie3.ro).
După lansarea platformei, înregistrarea în program se va face pe pagina web a Administrației Fondului de Mediu, la secțiunea „Programe de finanțare”. După înscriere, lista cu cei 3000 de bucureșteni selectați pentru program va fi transmisă către primărie. Cu toate acestea, procesul nu se oprește aici. Fiecare solicitant trebuie să prezinte documentele justificative de eligibilitate la Primăria Sectorului 3, iar ulterior se va încheia un contract de finanțare între instituție și cetățean.
Pasul următor constă în predarea mașinii la un centru de preluare, după care aceasta va fi radiată din circulație. Programul a fost anunțat pentru prima dată în octombrie anul trecut și permitea persoanelor să-și caseze mașinile mai vechi de 15 ani, în schimbul unui voucher în valoare de 3000 de lei. Ministerul Mediului, instituția care a inițiat acest program, spera că astfel se vor scoate din circulație mașini vechi și poluante, iar oamenii vor fi încurajați să utilizeze mijloacele alternative de transport, în special transportul în comun.
Este un program care se adresează cetăţenilor care doresc să caseze maşini, dar nu neapărat să şi achiziţioneze una nouă. Sperăm să prefere transportul în comun, pentru că e o variantă foarte, foarte sănătoasă pentru mediu. Programul acesta vine în contextul în care România are obligaţia, prin PNRR, să caseze până în anul 2026 un număr de 250.000 de autovehicule mai vechi de 15 ani.
Autoritățile au exprimat speranța că prin acest program vor fi casate peste 20.000 de mașini vechi. În cazul în care programul „Rabla Local” va avea succes, se preconizează că bugetele alocate pentru edițiile viitoare vor fi majorate, conform declarațiilor oficialilor.