Un copac s-a prăbușit peste o bancă în Parcul IOR din București, rănind o femeie care se afla sub umbra acestuia. Femeia, în vârstă de 82 de ani, a fost eliberată de sub trunchiul și ramurile copacului înainte ca echipele de salvare de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov să ajungă la locul incidentului, conform News.ro.
La sosirea salvatorilor, femeia era conștientă și a fost transportată de urgență la Spitalul Floreasca. În București, nu există o furtună fără cel puțin un copac rupt și doborât de vânt. Este un oraș în care ploile de vară inundă străzile și bulevardele, iar rafalele de vânt răstoarnă arbori. Uneori aceștia cad peste mașini, alteori peste oameni.
Cu toate acestea, copacii cad în București chiar și în absența vântului puternic. Pot cădea, pur și simplu, fără niciun avertisment.
În cazul în care te surprinde o furtună în parc, pericolele pot fi cu adevărat mari. Unul dintre cele mai grave incidente s-a petrecut vara trecută, când un copac imens s-a prăbușit în apropierea unei zone de joacă din Parcul Cișmigiu, iar prin miracol niciun copil nu a fost rănit. Din păcate, copacii cad în București la prima furtună din mai multe motive importante. În primul rând, rădăcinile le-au fost tăiate de-a lungul anilor, în timpul lucrărilor de infrastructură, după cum a explicat Diana Culescu, peisagist și vicepreședinte al Asociației Peisagiștilor din România, filiala București-Ilfov, pentru Hotnews.
De asemenea, tăierea excesivă a copacilor are același efect. Toate acestea se întâmplă în condițiile în care nu există o evidență reală și actualizată a copacilor și a stării lor.
Registru Verde, numit astfel în Primăria Capitalei, este o bază de date în care se colectează aceste informații despre starea copacilor din București, dar în teorie, nu a fost actualizat de mult timp. Practic, este ca și cum nu ar exista.