S-a propus ca trecerile de pietoni din București să fie marcate cu pictograme vizuale pentru a reduce riscul de accidente rutiere. Această inițiativă este un proiect civic, iar unul dintre promotori este Eduard Trandafir, care a lansat campania pe platforma DauneMoraleRCA.ro. Eduard Trandafir este unul dintre inițiatorii campaniei desfășurate pe DauneMoraleRCA.ro și a oferit următoarea perspectivă cu privire la proiectul civic care urmărește marcarea vizuală a trecerilor de pietoni.
În acest sens, facem apel la autoritățile competente: poliție, primării sau Compania Națională de Drumuri și propunem ca în completarea educației rutiere ce se face în diferite medii, să venim în completare cu un proiect de impact civic, prin marcarea trecerilor de pietoni cu pictograme vizuale gen: STOP, PRIVEȘTE, ASIGURĂ-TE, TRECI.
Municipalităților din mai multe orașe li s-a propus proiectul privind marcajele rutiere, iar acestea au arătat interes în implementarea sa, conform informateca.ro. De asemenea, câțiva primari de sector din București doresc să sprijine această inițiativă, mai ales că aceasta nu implică costuri ridicate, dar ar avea un impact semnificativ. Proiectul ar avea un efect vizual și ar genera beneficii pe termen lung și mediu, deoarece ar contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în care sunt implicați pietonii.
În intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, în întreaga țară au avut loc 4.261 de accidente, soldate cu decesul a 1.481 de persoane și rănirea gravă a altor 3.324, conform statisticilor furnizate de Poliția Română, citate de Mediafax.ro.
Principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave au fost următoarele:
- Indisciplina pietonilor (18,4%): Au fost înregistrate 785 de accidente, în urma cărora au decedat 325 de persoane și alte 472 au suferit răni grave.
- Nerespectarea regimului legal de viteză (17,3%): S-au înregistrat 739 de accidente, soldate cu moartea a 284 de persoane și rănirea gravă a altor 601.
- Abaterile bicicliștilor (11,4%): Au rezultat 486 de accidente, în urma cărora au murit 118 persoane și alte 368 au fost grav rănite.
- Neacordarea priorității pe trecerile de pietoni (8,9%): Au fost înregistrate 381 de accidente, soldate cu decesul a 75 de persoane și rănirea gravă a altor 314.