O comoție cerebrală este un tip de traumatism cranio-cerebral – sau TCC – cauzat de o lovitură, o lovitură sau un șoc la nivelul capului sau de o lovitură la nivelul corpului care determină capul și creierul să se miște rapid înainte și înapoi. Această mișcare bruscă poate face ca creierul să ricoșeze sau să se răsucească în craniu, creând modificări chimice în creier și, uneori, întinzând și deteriorând celulele cerebrale, potrivit CDC.
O comoție cerebrală este o leziune cerebrală traumatică ușoară (TCC) care poate apărea în urma unui impact la cap. Contuziile pot apărea, de asemenea, în timpul unei leziuni de tip „whiplash” care face ca capul și creierul să se scuture rapid înainte și înapoi.
Nu orice lovitură la cap va provoca un TCC. Dar contuziile pot provoca simptome notabile care nu trebuie ignorate. Acestea includ dureri de cap, o stare mentală alterată și chiar pierderea cunoștinței.
Furnizorii de servicii medicale pot descrie o comoție cerebrală ca fiind o leziune cerebrală „ușoară” deoarece, de obicei, comoțiile nu pun viața în pericol. Chiar și așa, efectele unei comoții cerebrale pot fi grave.
Contuziile nu pun de obicei viața în pericol, dar pot provoca simptome grave care necesită asistență medicală. Tratamentul poate include odihnă, luarea unei pauze de la anumite activități și medicamente pentru durere.
Traumatismele craniene pot afecta pe oricine, fie că sunt cauzate de o căzătură acasă sau de un accident de mașină. Dacă participați la sporturi de impact, cum ar fi fotbalul sau boxul, aveți un risc crescut de a suferi o comoție cerebrală.
Vom trece în revistă semnele și simptomele cheie ale unei comoții cerebrale, modul în care acestea variază în funcție de vârstă, cum arată tratamentul și multe altele.
Contuziile sunt cauzate de un anumit tip de impact la nivelul capului.
Creierul nostru plutește într-un lichid gelatinos în interiorul craniului. Acest lichid se numește lichid cefalorahidian (LCR). Leziunile la cap pot face ca creierul nostru și membrana care îl înconjoară (meningele) să se lovească de partea laterală a craniului nostru. Acest tip de impact poate deteriora țesuturile creierului și chiar poate provoca scurgeri de LCR.
Cauzele unei contuzii includ:
– căderea
– lovirea în cap (în special atunci când faceți sport)
– un accident de mașină
– rănirea în urma unei explozii sau a unei lovituri
În cazul leziunilor grave la cap, o parte a craniului se poate fractura. Fracturile craniului pot face ca marginile zimțate ale osului să ne lovească creierul și să ne provoace leziuni.
Unele leziuni cerebrale traumatice implică mai mult decât un impact al creierului împotriva propriului nostru craniu. TCC și comoția pot apărea, de asemenea, dacă un obiect străin intră în craniul dumneavoastră, cum ar fi un glonț sau un șrapnel.
Comoția cerebrală – simptome
Simptomele unei contuzii variază în funcție atât de gravitatea leziunii, cât și de persoana rănită. Nu este adevărat că o pierdere a cunoștinței apare întotdeauna în cazul unei comoții cerebrale. Unii oameni se confruntă cu o pierdere a cunoștinței, dar alții nu.
Contuziile pot fi dureroase, dar majoritatea nu pun viața în pericol. Ar trebui totuși să consultați întotdeauna un medic după o posibilă leziune la cap, deoarece poate fi necesar un tratament medical.
Iată o defalcare a diferitelor categorii de simptome pentru comoțiile cerebrale:
– Simptome fizice (somatice) – Ai putea avea sensibilitate la lumină, amețeli, oboseală, dureri de cap, greață și vărsături, probleme de vedere
– Emoționale – Senzație de anxietate, iritabilitate, toane sau tristețe deosebite
– Gândire și memorare (cognitive) – Aveți dificultăți în a fi atenți, probleme cu memoria pe termen scurt sau lung, vă simțiți amețiți
– Somn – Modele de somn neregulate (prea mult sau prea puțin), probleme de adormire.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), simptomele pe care le puteți experimenta în timpul unei comoții cerebrale includ:
– dureri de cap
– greață sau vărsături
– confuzie sau senzație de dezorientare
– somnolență sau senzație de lenevire
– amețeală
– vedere dublă sau vedere încețoșată
– sensibilitate la lumină sau la zgomot
– probleme de echilibru
Simptomele unei contuzii la o persoană din jurul nostru
Uneori, alte persoane sunt capabile să observe semnele unei contuzii mai clar decât persoana care a suferit o contuzie.
Semnele unei contuzii observate de alte persoane includ:
– probleme de memorie
– un aspect amețit
– schimbări bruște de dispoziție, comportament sau personalitate
– pierderea cunoștinței
– reflexe și răspunsuri lente
Aceste simptome pot începe imediat sau pot fi întârziate câteva ore sau zile după rănire. Este important să verificați în mod constant pe cineva dacă este posibil să aibă o comoție cerebrală pentru a monitoriza orice modificări ale simptomelor.
Simptomele de recuperare pentru comoție cerebrală
În timpul perioadei de recuperare după o comoție cerebrală, este posibil să aveți în continuare simptome neplăcute.
Acestea includ:
– iritabilitate
– sensibilitate la lumină sau la zgomot
– dificultăți de concentrare
– dureri de cap ușoare
Simptomele contuziilor la bebeluși
Simptomele comoției pot varia atunci când vine vorba de bebeluși. Este posibil ca acestea să nu fie atât de vizibile la început. Bebelușii nu prezintă dificultăți de vorbire, dificultăți de mers și alte simptome caracteristice care pot fi observate la copiii și adulții cu comoție cerebrală.
Unele semne comune ale unei contuzii la bebeluși includ:
– o umflătură sau o vânătaie vizibilă pe capul bebelușului
– plânsete atunci când mișcați capul sau gâtul copilului
– vărsături
– iritabilitate
– somnolență
– convulsii
– pupile dilatate
În cazuri rare, contuziile pot provoca leziuni cerebrale permanente la sugari. Deși majoritatea bebelușilor se recuperează în urma contuziilor, este important ca aceștia să fie examinați de un medic. Solicitați imediat ajutor medical dacă bebelușul dumneavoastră este inconștient.
Simptomele contuziilor la copii
Pe măsură ce cresc, copiii pot prezenta semne comportamentale mai clare de comoție și pot fi capabili să își exprime singuri simptomele.
Potrivit unui studiu din 2020, simptomele comune raportate la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani cu comoții cerebrale au fost:
– probleme de somn
– probleme de vedere (inclusiv dureri oculare, vedere dublă)
– dureri de cap
– amețeli
– plâns excesiv
– privirea fixă în spațiu
– schimbări de comportament
– probleme de concentrare
Deoarece creierul copiilor este încă în curs de dezvoltare, aceștia prezintă un risc unic de TCC, mai ales dacă practică sport.
Este important ca copiii să fie evaluați cu promptitudine după un potențial TCC și să li se ofere adaptările necesare la școală în timpul recuperării lor. Copiii care se recuperează în urma unei comoții cerebrale pot avea nevoie de timp departe de echipele sportive și de cursuri. De asemenea, pot avea nevoie de pauze suplimentare în timpul zilei sau de prelungirea temelor.
Simptome de urgență: Când trebuie să consultați un medic
Consultați un medic dacă bănuiți că tu sau altcineva prezintă semnele unui comoții cerebrale. Deși majoritatea comoțiilor se rezolvă de la sine, este important să evaluați gravitatea leziunii.
Contuziile pot fi însoțite de leziuni ale coloanei vertebrale. Dacă credeți că o persoană are o leziune la nivelul gâtului sau al spatelui, evitați să o mișcați și chemați o ambulanță pentru ajutor. Dacă trebuie neapărat să mutați persoana, faceți-o cu mare atenție. Ar trebui să încercați să mențineți gâtul și spatele persoanei cât mai staționare posibil. Acest lucru va evita provocarea unor leziuni suplimentare la nivelul coloanei vertebrale, potrivit Healthline.
Potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologi (AANS), solicitați asistență medicală imediată dacă o persoană cu o comoție cerebrală are:
– dificultăți de vorbire
– dificultăți în a se trezi sau nu reușiți să o treziți
– crize convulsive
– vărsături constante
– antecedente de contuzii multiple
În general, o persoană cu o comoție cerebrală trebuie neapărat să consulte un medic dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile sau se înrăutățesc.
Cum se diagnostichează o comoție cerebrală
Dacă este necesară o vizită la medic sau la camera de urgență, medicul vă va întreba cum s-a produs leziunea și ce simptome aveți. De asemenea, este posibil să vi se ceară să completați o fișă sau un chestionar despre simptomele dvs. și să evaluați gravitatea acestora.
Medicul va efectua un examen fizic, care poate include un test de echilibru și de vedere. Medicii folosesc testele de vedere pentru a căuta modificări ale mărimii pupilei, ale mișcărilor oculare și ale sensibilității la lumină, pe care le pot provoca contuziile.
În cazul unui impact sau al unor simptome grave, medicul dumneavoastră poate solicita o scanare RMN sau o tomografie computerizată a creierului pentru a verifica dacă există leziuni.
Dacă ați suferit convulsii în urma unei contuzii, medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, o electroencefalogramă, care monitorizează undele cerebrale.
Comoție cerebrală – Tratament
Tratamentul pentru o comoție cerebrală depinde de gravitatea simptomelor tale. Cele mai multe comoții cerebrale pot fi vindecate acasă sau cu abordări medicale conservatoare.
Tratamentul poate include:
– Analgezice fără prescripție medicală.
– Bea multă apă. Contuziile pot provoca greață și vărsături, care duc la deshidratare.
– Obținerea unei odihne suficiente.
– Luarea unei pauze de la sport și de la alte activități obositoare.
– Nu conduceți imediat un vehicul. Acest lucru include mașini și biciclete sau orice altceva care necesită direcție. Echilibrul, concentrarea și coordonarea dvs. pot fi afectate în urma unei comoții cerebrale.
– Evitarea alcoolului în timpul recuperării. Alcoolul poate încetini recuperarea și poate avea interacțiuni adverse cu anumite medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră despre dacă este bine sau nu să beți și când.
– Odihna creierului. Reduceți la minimum utilizarea aparatelor electronice (inclusiv televizorul, telefonul mobil, computerul) pentru a permite creierului dvs. să aibă timp să se vindece.
– Luminile și zgomotele puternice pot agrava simptomele contuziei și ale recuperării.
Ați putea fi evaluat pentru o intervenție chirurgicală sau alte proceduri medicale dacă aveți:
– sângerare la nivelul creierului
– umflături ale creierului
– alte leziuni grave la nivelul creierului
Orice persoană care a suferit o comoție cerebrală nu ar trebui să se întoarcă la sport sau la activități intense fără permisiunea medicului. Obținerea unei a doua comoții înainte ca prima comoție să fie vindecată poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul celui de-al doilea impact, care poate crește șansele de umflături grave ale creierului și poate fi fatală.
Nu uitați, este important să vă luați timp să vă odihniți după orice comoție. Acest lucru permite creierului să se vindece. Chiar și după ce medicul a acordat permisiunea de a reveni la sport sau exerciții fizice, această revenire trebuie să fie treptată.
Complicații pe termen lung ale comiției cerebrale
– sindromul post-contuzie. Acest lucru vă face să resimțiți simptomele contuziei timp de săptămâni (sau chiar luni) în loc de doar câteva zile. Dacă simptomele contuziei durează mai mult de 3 luni, acest lucru se numește sindrom postcontuzional persistent. Este mai probabil să apară la cei cu multiple TBI-uri, sau atunci când sportivii se întorc la joc prea devreme în recuperare.
– Dureri de cap posttraumatice. Acestea pot dura câteva luni.
– Vertij posttraumatic. Această afecțiune provoacă amețeli și poate apărea, de asemenea, timp de câteva luni după accidentare.
– Leziuni sau leziuni cerebrale. Persoanele cu multiple TBI-uri sunt mai susceptibile de a avea efecte adverse pe termen lung la nivelul creierului.