Într-un interval de doar 5 zile, au fost extrase peste 300 de tone de deșeuri din Lacul Fundeni. Raportul transmis de Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) evidențiază lipsa de responsabilitate a oamenilor față de mediul înconjurător. ANAR a anunțat că, în ciuda temperaturilor din ce în ce mai ridicate, vor fi continuăți eforturile de a extrage munți de deșeuri din lac. Lacul Fundeni se află în Sectorul 2 al Capitalei.
Peste 300 de tone de deşeuri au fost scoase din Lacul Fundeni în decurs de cinci zile.
Continuăm să scoatem munţi de gunoaie din lacul Fundeni. Chiar dacă temperaturile crescute ne îngreunează activitatea, lucrările de igienizare şi decolmatare sunt în plină desfăşurare, potrivit ANAR.
Potrivit unui raport al Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), în ultimii doi ani au fost extrase peste 30.000 de tone de deșeuri din Lacul Fundeni, ceea ce înseamnă aproximativ 15.000 de tone extrase anual.
Rezultatele din ultimii doi ani vorbesc de la sine despre nepăsarea față de mediu a unora dintre semenii noștri:
Peste 300 de tone de deșeuri în 5 zile;
15.000 de tone de deșeuri/an;
Peste 30.000 de tone scoase în ultimii doi ani, a declarat Administrația Națională „Apele Române”.
În plus, Administrația a observat că aceste date privind cantitatea uriașă de deșeuri acumulate în lac vorbesc de la sine și arată că oamenii sunt mult mai nepăsători în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.
Lucrările de curățare și extragere a deșeurilor sunt realizate de către Apele Române Argeș-Vedea – Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București, în colaborare cu Formația Colentina Pasărea și în parteneriat cu Primăria Sectorului 2.
În anul 2022, Apele Române a comunicat prin intermediul paginii lor de Facebook că au fost extrase 25 de mii de tone de deșeuri din Lacul Fundeni pe parcursul unui an. La sfârșitul lunii iulie a anului trecut, Apele Române Argeș-Vedea – Sistemul de Gospodărire a Apelor Ilfov-București, în colaborare cu Primăria Sectorului 2 București, au extras 10 mii de tone de gunoaie, conform informațiilor furnizate de Buletin de București.
Reprezentanții Apele Române afirmă că, indiferent câte mașini sunt utilizate pentru a ridica deșeurile de pe malurile lacurilor, dacă oamenii continuă să arunce gunoaie, acestea vor rămâne mereu murdare.
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a abordat și el problema poluării lacurilor din sectorul său:
Vom duce ecologizarea lacurilor până la capăt. Indiferent cât efort va necesita, ne vom asigura că scoatem tot gunoiul din lacurile din sector. Sper că măcar acum, după ce răul a fost făcut și tragem ponoasele împreună, să înțelegem. Să înțelegem că gunoiul nu se poate băga sub preș la nesfârșit. Să înțelegem că doi lei economisiți ieri ne costă mai mult azi. Și că pe cei mici ai noștri mult mai mult mâine.
Radu Mihaiu a menționat că problema provine de la companiile care aruncă deșeurile în apă folosind dubițele, pierzându-se astfel controlul și obișnuindu-se cu această practică.