Ai fost neglijent cu mașina ta pe toată perioada anului, iar acum urmează inspecția tehnică periodică? S-ar putea să ai o surpriză neplăcută și să fii respins. Este atât de ușor să fii respins la ITP? Da, având în vedere că este o verificare obligatorie a mașinii, unde se urmărește siguranța, nivelul de poluare și categoria de folosință a acesteia.
Există o serie de sisteme și componente ale mașinii care sunt verificate la ITP. În cazul în care nu sunt conforme, vei fi respins. Despre ce este vorba mai exact? Afli în rândurile ce urmează.
Ce se verifică la ITP?
Înainte de a te prezenta la o statie ITP, dacă ai fost neglijent cu mașina pe toată perioada anului, cel mai bine ar fi să faci o vizită la un service auto. Mecanicii de acolo vor verifica următoarele sisteme și componente ale mașinii, întocmai cum se întâmplă și la ITP:
- jante și pneuri – nu trebuie să fie deteriorate, să corespundă ca dimensiuni cu cele din cartea mașinii, iar adâncimea benzii de rulare a pneurilor să fie de 2 mm;
- discuri și plăcuțe – să nu fie deteriorate excesiv, adică să aibă material de fricțiune și să nu fie crăpate;
- conducte de frână – nu trebuie să existe părți ruginite sau furtunele de cauciuc să fie deteriorate;
- direcția;
- sistemul de lumini – luminile neomologate sunt complet interzise;
- parbriz – să nu prezinte fisuri sau crăpături;
- combustibil și ulei de motor – dacă se depășesc limitele legale acceptate pentru noxele corespunzătoare normelor Euro ale mașinii, aceasta nu va trece ITP-ul;
- lichidul de spălare pentru parbriz – acesta trebuie să fie la un nivel optim, iar sistemul de curățare să fie funcțional;
- claxon – trebuie să fie funcțional printr-o apăsare scurtă;
- scaune și centuri de siguranță – cel mai important este cel al șoferului. Se verifică dacă poate fi reglat în înălțime și poziție;
- ștergătoare – să nu prezinte rupturi și să fie funcționale;
- plăcuțe de înmatriculare – să nu prezinte modificări sau ștersături și să fie lizibile;
- lumini de avertizare de pe panoul de instrumente;
- pachet legislativ obligatoriu – în mașina ta trebuie să se regăsească trusa de prim ajutor, triunghiurile reflectorizante, stingătorul și vesta reflectorizantă;
- suspensii;
- folii – nu trebuie să existe folii neomologate de RAR pe suprafața vitrată a mașinii tale.
La cât timp se face ITP-ul?
La orice stație de ITP din România te-ai prezenta, fie că e ITP Bluline din Cluj sau oricare alta, perioada de valabilitate este aceeași. Ea diferă în funcție de tipul mașinii. Așadar, conform legislației în vigoare:
- vehiculele cu mai puțin de 8 locuri – valabilitate 2 ani;
- pentru mașinile noi – valabilitate 3 ani;
- mașini de transport persoane (autobuze, autocare, taxi și microbuze) – valabilitate 6 luni;
- automobile mai vechi de 12 ani – valabilitate 1 an;
- automobile transport mărfuri cu masă sub 3.500 kg – valabilitate 1 an;
- autovehicule transport mărfuri cu masă peste 3,5 t – valabilitate 1 an;
- mopede, motociclete, vehicule cu 3 roți și cvadricicluri – valabilitate 2 ani.
Tu în ce categorie te integrezi? Verifică valabilitatea ITP-ului mașinii tale și prezintă-te la o stație competentă cu cel puțin câteva zile înainte de expirare. De ce? Dacă ITP-ul expiră, nu mai ai dreptul să circuli cu mașina.
În cazul în care ești respins la ITP, ți se eliberează o dovadă de circulație valabilă 30 de zile. În acest fel, inspectorii ITP îți oferă timp extra pentru a-ți rezolva problemele și pentru a reveni.
De ce acte ai nevoie la ITP?
Pentru a fi sigur că nu îți lipsește nimic atunci când te prezinți la ITP Bluline sau la oricare altă stație de ITP, ți-am pregătit mai jos lista cu toate documentele necesare. Este vorba despre:
- cartea de identitate a mașinii, în original;
- certificatul de înmatriculare a mașinii, adică talonul;
- cartea de identitate a persoanei care se prezintă cu mașina la ITP;
- polița R.C.A. valabilă la data inspecției, în original.
Atenție! Dacă nu te poți prezenta personal cu mașina, poți ruga pe altcineva să o facă în locul tău. Nu este obligatoriu ca proprietarul mașinii să se prezinte cu aceasta la ITP. Persoana care va veni trebuie să aibă asupra sa buletinul și bineînțeles permisul de conducere.
Acum, ca încheiere, crezi că mașina ta e pregătită de ITP? Dacă răspunsul este nu, programează cât mai curând o vizită la service-ul auto.