Primăria Sectorului 3 a anunțat joi lansarea unui proiect inovator – primul consilier vocațional digital pentru elevii din întreaga țară, numit Robochat Maria. Acest nou asistent virtual își propune să îndrume elevii în alegerea carierei pe care doresc să o urmeze în viitor. Finanțat de Primăria Sectorului 3, proiectul Robochat Maria va fi pus în funcțiune în primul modul al anului școlar 2023-2024.
Conform comunicatului transmis de Agerpres, Primăria Sectorului 3 își propune să ofere elevilor o nouă modalitate interactivă și inovatoare de a primi sfaturi și orientare în alegerea carierei potrivite pentru ei. Robochat Maria va juca rolul de consilier vocațional digital, ghidând tinerii în explorarea opțiunilor de carieră și înțelegerea mai profundă a intereselor și abilităților lor.
Consilierul vocaţional digital – Maria este lansat în cadrul celei de-a şasea ediţii a proiectului Ghidul Meseriilor Viitorului, conceput de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate şi finanţat de Primăria Sectorului 3. Scopul proiectului este acela de a-i îndruma pe elevii de liceu şi gimnaziu în carieră, astfel încât aceştia să reuşească să activeze în domeniul în care s-au pregătit profesional.
Consilierul vocațional digital, numit Robochat Maria, va fi disponibil pentru interacțiune cu elevii în permanență, fiind disponibil 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Acest instrument inovator va completa sprijinul oferit de către consilierii școlari și vocaționali, cadrele didactice și părinți în procesul de ghidare a elevilor în alegerea carierei potrivite.
Comunicatul mai menționează că Robochat Maria va furniza informații și sfaturi personalizate, adaptate nevoilor și intereselor fiecărui elev. Scopul este de a ajuta tinerii să își descopere talentele, să identifice domeniile de interes și să facă alegeri informate în privința carierei viitoare. Acesta va fi un instrument complementar și util în dezvoltarea parcursului educațional și profesional al elevilor.
În interacţiunea cu utilizatorii, Maria încearcă să înţeleagă mai bine aşteptările oamenilor cu privire la generaţiile tinere şi Meseriile Viitorului – https://inaco.ro/robochat-maria. De asemenea, echipa INACO actualizează Ghidul Meseriilor Viitorului (GMV) – ediţia a VI-a, într-un format cât mai accesibil, practic şi atractiv, non-formal, dedicat elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor, care explică felul în care revoluţiile industriale creează impact pe piaţa muncii şi în viaţa oamenilor.
În cadrul celei de-a VI-a ediții a Ghidului Meseriilor Viitorului, echipa de la INACO va organiza, în luna octombrie, sesiuni de instruire dedicate cadrelor didactice și elevilor din Sectorul 3 al Capitalei.
În timp ce se pregătește lansarea instrumentului, asistenta Robochatului Maria, Ana, încurajează oamenii să răspundă la 15 întrebări pentru a obține o înțelegere mai profundă a așteptărilor legate de generațiile tinere și Meseriile Viitorului.
Pe de altă parte, școlile din Sectorul 4 vor beneficia de modernizări importante. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a semnat un contract de finanțare în valoare de aproximativ 85 de milioane de lei pentru a susține dezvoltarea educației în zonă. Elevii din Sectorul 4 vor primi fonduri nerambursabile în valoare de 84.230.328 milioane de lei, potrivit unui comunicat transmis de Agerpres.
Banii alocati vor fi investiți în dotarea școlilor cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente digitale de ultimă generație, în concordanță cu promisiunea primarului. Aceste măsuri au scopul de a sprijini educația și dezvoltarea elevilor din Sectorul 4, asigurându-le un mediu modern și optim pentru studiu.
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a declarat:
Investiţiile în infrastructura şcolară reprezintă temelia pe care putem construi viitorul copiilor noştri. Mă bucur că am reuşit să aducem în Sectorul 4, aproximativ 85 de milioane de lei, din PNRR. Cu această sumă vom reuşi să dotăm cu tot ceea ce trebuie, cu mobilier şi echipamente digitale, şcolile din sectorul nostru.