Merita Citit

Filmările la lungmetrajului Cravata Galbenă/The Yellow Tie, ce au avut loc în București, s-au încheiat

Echipa de producție și regizorul filmului lungmetraj „Cravata Galbenă/The Yellow Tie” au anunțat încheierea filmărilor, care s-au desfășurat în această vară în diverse locații din București și împrejurimi. Această peliculă portretizează viața remarcabilă a celebrului dirijor de muzică clasică Sergiu Celibidache, unul dintre cei mai renumiți, dar și controversați artiști ai secolului XX. Filmul este regizat de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, și este bazat pe un scenariu co-scris împreună cu James Olivier. Lansarea oficială a filmului „Cravata Galbenă/The Yellow Tie” este programată pentru toamna anului 2024.

Peste 10.000 de persoane au fost martorii unor concerte istorice susținute de celebrul dirijor în orașe precum Philadelphia, Buenos Aires, Veneția, București sau Berlin. Simfoniile compozitorilor precum Anton Bruckner, Beethoven, Ravel și George Enescu au fost reinterpretate de către orchestre precum Orchestra Română de Tineret a Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești, Orchestra Simfonică a Operei Naționale București și Orchestra Simfonică Monica Calofir. De asemenea, momentul Rapsodia Română a fost reconstituit pe scena Ateneului din București, unde au asistat câțiva dintre cei care au avut onoarea de a cânta alături de maestrul Sergiu Celibidache în 1978, când acesta a revenit în țară pentru o scurtă perioadă.

„Cravata Galbenă e un film necesar în vremurile pe care le trăim, vremuri în care cei mai mulți dintre noi și-au pierdut încrederea într-un viitor mai bun”
Adela Vrînceanu Celebidachi, producătorul filmului: “Cravata Galbenă înseamnă puterea pe care fiecare dintre noi o avem să își urmeze visul. Cum Celibidache născut în Roman, Neamț, a ajuns să dirijeze pe cele mai mari scene ale lumii, așa fiecare dintre noi, dacă își urmează cu determinare și perseverență un vis, poate să și-l îndeplinească. Cravata Galbenă e un film necesar în vremurile pe care le trăim, vremuri în care cei mai mulți dintre noi și-au pierdut încrederea într-un viitor mai bun, și-au pierdut încrederea că pot să facă orice își doresc. Cravata Galbenă este necesar pentru România, atât la nivel internațional, pentru a arăta lumii că suntem o țară care merită respect, cât și pe plan național, pentru a regăsi sentimentul de mândrie națională și pentru a oferi exemple de români care au reușit la nivel mondial. Aceste modele sunt cruciale pentru generația tânără”.

Echipa de producție a numărat peste 200 de membri și filmările peliculei au avut loc în România. Pentru a reconstitui locații din zece țări, inclusiv casa celebrului dirijor din Franța, au fost construite decoruri impresionante. Acțiunea filmului acoperă o perioadă de peste șapte decenii și prezintă o poveste de viață captivantă.

Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ben Schnetzer (cunoscut din „The Book Thief”) și Kate Phillips („Downton Abbey”). Alături de ei, distribuția prestigioasă a filmului „Cravata Galbenă/The Yellow Tie” include nume sonore precum John Malkovich (cunoscut din „Dangerous Liaisons” și „Being John Malkovich”), Miranda Richardson (cunoscută din „Tom&Viv” și „Damage”), ambii nominalizați la premiile Oscar, Sean Bean (cunoscut din „Game of Thrones” și „Lord of the Rings”), câștigător a două premii BAFTA, Anton Lesser (cunoscut din „Game of Thrones”) și Charlie Rowe (cunoscut din „Rocketman”).

Adela Vrînceanu Celebidachi: “Filmul Cravata Galbenă a fost o mare provocare profesională pentru noi toți. Este probabil cel mai mare film 100% românesc făcut vreodată. A fost un drum foarte greu să ajungem aici, să încheiem filmările, sunt foarte mândră de echipa noastră, de actorii noștri, de toata munca depusă de întreaga echipă. Urmează post producția și lansarea în toamna lui 2024. Țin să mulțumesc tuturor companiilor care ne-au susținut, Consiliului Național al Cinematografiei, Ministerului Culturii și CEC Bank care ne-au ajutat să facem acest film. Sper să deschidem drumuri și să se facă și alte filme biografice despre personalități românești, filme românești cu cast internațional, filme românești care să aducă un plus de imagine țării noastre la nivel internațional”.

Echipa de producție include nume precum cineastul Peter Menzies Jr., designerul de costume Alessandro Lai, designerul de coafură și machiaj Lynda Armstrong și scenograful Vlad Vieru. Muzica originală a fost compusă de Kathryn Kluge și Kim Allen Kluge, iar procesul de selecție a distribuției internaționale este coordonat de Des Hamilton și Georgia Topley.

Printre producătorii filmului se numără Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Andrei Boncea, James Olivier și Robert W. Cort. „Cravata Galbenă/The Yellow Tie” este o coproducție Oblique Media, Celi Films, Safe Frame, Avanpost, Frame Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, CEC Bank, Ministerului Culturii, precum și a finanțatorilor și partenerilor.

Previous ArticleÎn curând vor fi semnate contractele de proiectare și execuție pentru modernizarea liniilor de tramvai, potrivit anunțului lui Nicușor DanNext ArticleBucureștenii din cartierul Andronache din Sectorul 2 al Capitalei, se vor bucura de o nouă grădină publică urbană
x
Da-mi un "Like":