Merita Citit

Contractul colectiv de muncă al angajaților STB expiră la sfârșitul lunii august. Șoferii ar putea face grevă

Contractul colectiv de muncă pentru angajații STB (Societatea de Transport București) se apropie de sfârșit, urmând să expire la finalul lunii august. Însă, procesul de negocieri pentru un nou contract se desfășoară cu dificultăți, ceea ce ridică posibilitatea ca șoferii STB să intre în grevă chiar la începutul noului an școlar. Aceasta ar putea să readucă în atenția publică perspectivele unei noi greve a angajaților STB în București.

Discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă au demarat încă din luna iulie. Sindicatul Transportatorilor București este în dialog cu conducerea STB în vederea stabilirii noilor prevederi contractuale. Cu toate acestea, procesul se dovedește a fi dificil și tensionat.

Conform unor surse administrative citate de Gândul, până în acest moment, cele două părți nu au reușit să ajungă la un acord comun, ceea ce poate duce la declanșarea unui conflict de muncă începând cu luna septembrie. Contractul colectiv de muncă al angajaților STB urmează să expire pe 31 august 2023.

Printre solicitările sindicaliștilor se numără:

Sindicaliștii cer bani mai mulți la salarii, cel puțin o compensare cu rata inflației, iar conducerea STB ar exclude această variantă. Pe de altă parte, propunerile conducerii sunt respinse de către sindicaliști. Dacă până pe 31 august nu se ajunge la o înțelegere, sindicatul va începe demersurile pentru declanșarea unui conflict de muncă, au declarat surse administrative, pentru Gândul.

Există o probabilitate semnificativă ca după 1 septembrie, dacă nu se va ajunge la un acord între sindicaliști și conducerea STB, să izbucnească o nouă grevă în București.

Cel mai recent episod de grevă în cadrul STB a avut loc în ianuarie 2022, și a generat un amplu scandal la nivelul administrației locale. Aceasta s-a datorat faptului că traficul rutier în București a fost perturbat, iar circulația a fost practic blocată. În acea perioadă, liderul sindicatului STB, Vasile Petrariu, a fost acuzat de către Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și de Directorul STB, Adrian Criț, de organizarea unei greve ilegale.

De-a lungul anului trecut, discuțiile referitoare la noul contract colectiv de muncă au fost tensionate și dificile. În prezent, relația dintre sindicatul STB și conducere continuă să fie încărcată de tensiuni.

Previous ArticleNext ArticleParcarea supraetajată ce a fost realizată lângă stația de metrou Tudor Arghezi va fi finalizată în curând. Se fac ultimele retușuri
x
Da-mi un "Like":