Seara trecută, a avut loc un nou incendiu devastator în Parcul IOR, într-o zonă care a fost retrocedată, iar flăcările au cuprins o suprafață de 4.000 de metri pătrați.
Acesta reprezintă un alt incident dintr-o serie îngrijorătoare de evenimente similare care au loc în mod repetat în aceeași zonă a parcului, respectiv în zona care a fost retrocedată. Lucian Judele, viceprimarul USR al Sectorului 3 (sector în care se află Parcul IOR), susține că explicația unică pentru apariția incendiilor în parc, în aceeași zonă retrocedată, cu o astfel de frecvență, ar putea fi o acțiune intenționată și criminală. În fapt, în zona retrocedată a Parcului IOR au avut loc nu mai puțin de 20 de incendii în ultimii doi ani, dintre care 13 în acest an și alte 7 în 2022, potrivit declarațiilor lui Lucian Judele, prezentate de Știrile Pro TV.
Se vede clar că sunt incendii provocate intenţionat. Nu se întâmplă nicăieri în lume să ai 20 de incendii în câteva luni, fix în acest perimetru destul de mic, dacă stăm să ne raportăm la mărimea întregului Parc IOR. Pe lângă aceste incendii, ştim foarte bine că întâi copacii au fost găuriţi, apoi stropiţi cu substanţe inflamabile şi de-abia apoi, după ce vegetaţia s-a uscat, au început să apară incendiile. Am suspiciuni rezonabile că parcul a intrat mai puţin legal în posesia proprietarilor, la fel cum sunt 100% sigur că vorbim despre o mână criminală şi nu un nefericit accident.
Lucian Judele a subliniat că membrii USR din Consiliul Local al Sectorului 3 au inițiat o hotărâre prin care se propune stabilirea unui post fix al poliției locale în Parcul IOR. Viceprimarul l-a acuzat pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, că nu pune în practică această hotărâre.
Primarul Sectorului 3 nu pune în aplicare hotărârea Consiliului Local, unde s-a decis instalarea unui punct fix de poliţie locală şi nici cetăţenii nu pot lua legătura cu cei de la Poliţia Locală în timp real, ca să poată reclama, iar Poliţia Locală să se poată prezenta la locul respectiv. Deci au făcut tot posibilul cei din Primăria Sectorului 3 să blocheze sesizările.
Nu doar incendiile reprezintă o problemă majoră în Parcul IOR din București. De la începutul acestui an, zeci de copaci au fost tăiați în zona retrocedată care se întinde pe o suprafață de aproape 11 hectare.
Aceasta întindere de 11 hectare de spațiu verde a fost retrocedată în anul 2007.