Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat că femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani care locuiesc în Sectorul 1 din București pot beneficia de servicii de screening gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin, inclusiv teste Babeș-Papanicolau și examenul de secreții vaginale. Aceste servicii medicale sunt oferite în mod gratuit în cadrul Complexului Multifuncțional Caraiman. Clotilde Armand a subliniat că acest proiect este dedicat femeilor de pe raza Sectorului 1, în grupa de vârstă menționată.
„Locuiești în Sectorul 1? Ai vârsta între 25 și 64 de ani? Nu ai fost niciodată diagnosticată cu cancer de col uterin? Ești asimptomatică și fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin?
Cancerul de col uterin poate fi prevenit. Oferim GRATUIT servicii de screening pentru depistarea precoce a acestui tip de cancer”.
Pentru a beneficia de aceste servicii medicale, rezidente din Sectorul 1 trebuie să programeze vizita în avans. Acestea pot apela următoarele numere de telefon pentru programări: 021-2244029, 021-2244073, 021-7963986.
Programul de funcționare al serviciului este următorul:
- Luni – Vineri: între orele 08:30 – 10:30.
Complexul Multifuncțional Caraiman se află la adresa Strada Caraiman nr. 33, București.
Cancerul de col uterin reprezintă al doilea cel mai comun tip de cancer între femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Acesta se situează pe locul trei ca frecvență în rândul femeilor din România. Deși este una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor, cancerul de col uterin are una dintre cele mai mari rate de vindecare dacă este depistat în stadiile incipiente.
Pentru prevenire și depistare, este crucială efectuarea regulată a testului Babeș-Papanicolau. Acest test implică examinarea microscopică a celulelor prelevate de pe suprafața colului uterin și evaluarea eventualelor modificări:
- Inflamatorii,
- Reactive și reparative,
- Precanceroase sau canceroase.
Prin detectarea acestor modificări într-un stadiu incipient, se poate interveni și preveni dezvoltarea cancerului de col uterin. Potrivit Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, aproximativ 3.400 de femei din România sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer. țara noastră înregistrează una dintre cele mai mari rate de morbiditate și mortalitate cauzate de acest tip de cancer în Uniunea Europeană.