În cursul nopții trecute, a avut loc un incendiu la Școala Gimnazială nr. 59 de pe Str. Istriei din Sectorul 3 al Capitalei.
Conform informațiilor furnizate de Viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele, în acea zonă se desfășoară un șantier, iar senzorii de fum sunt dezactivați. Acest lucru a complicat detectarea incendiului. Cu toate acestea, personalul școlii a reacționat prompt, evacuând școala într-un timp foarte scurt, fapt ce a prevenit orice rănire a persoanelor.
„În această seară, realitatea a bătut orice statistică, probabilitate și scenariu optimist. Am avut un incendiu la Școala 54 din Sectorul 3.
Din fericire, personalul școlii a fost prompt și au evacuat școala într-un timp record. Felicitări tuturor! Sunt recunoscător și mă înclin în fața dumneavoastră!
Pe perioada lucrărilor din șantier, senzorii de fum sunt dezactivați, iar incendiul este descoperit cu întârziere. Aceasta înseamnă că timpul de evacuare pe care îl au la dispoziție elevii și profesorii este cu mult redus”, a precizat Lucian Judele pe pagina sa de Facebook.
Viceprimarul Sectorului 3, Lucian Judele, a atribuit responsabilitatea primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, pentru incidentul respectiv. Judele a exprimat opinia că nu este în regulă ca elevii să fie trimiși într-o școală unde există un șantier în desfășurare, considerând că acest lucru reprezintă un pericol:
„CÂT MAI JUCAȚI ALBA-NEAGRA CU SIGURANȚA COPIILOR?
De câte apeluri și atenționări mai are nevoie domnul Negoiță pentru a înțelege odată pentru totdeauna că varianta în care copiii merg la școală într-un șantier (și școală în șantier) nu este o variantă de tolerat pentru nici măcar o zi în plus?”
Public, pe Facebook, Lucian Judele l-a interpelat pe Robert Negoiță, întrebându-l dacă firma responsabilă de dezactivarea senzorilor de incendiu va suporta vreo sancțiune în urma incidentului cu incendiul. De asemenea, i-a oferit un sfat primarului Sectorului 3, sugerându-i să alocă mai mulți bani pentru asigurarea siguranței copiilor și a personalului didactic.
„Domnule primar, când vine vorba de prevenirea tragediilor, ar trebui găsiți bani cu prioritate! Nicio sumă de bani nu poate șterge cu buretele spaima și groaza prin care au trecut, în această seară, copiii, cadrele didactice și părinții copiilor!
Domnule primar, vă atrag din nou atenția că nicio firmă „declarată câștigătoare” a lucrărilor din Sectorul 3 nu respectă normele minime de siguranță.
Vă exista oare vreo sancțiune pentru firma responsabilă cu dezactivarea senzorilor de incendiu de la Școala 54?”, întreabă Viceprimarul Sectorului 3.
În luna precedentă, Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a efectuat o vizită la Școala Gimnazială 22 Mexic din Sectorul 3 și a documentat starea interioară a clădirii. Clădirea este în curs de renovare începând de această vară, iar odată cu începerea noului an școlar, elevii s-au întors într-un spațiu cu pereți dezgoliți, cabluri suspendate și praf rezultat din lucrările de renovare.
Părinții au semnalat în mod repetat faptul că copiii lor învață într-o școală în care se desfășoară lucrări, considerând că această situație îi expune unor potențiale pericole.
Din transmisiunea live pe Facebook realizată de Lucian Judele, se poate observa că pereții școlii sunt decoperți, mai multe săli sunt în proces de renovare, iar cablurile electrice sunt expuse. În sălile de clasă în care elevii își desfășoară activitatea, nu există parchet, iar pereții prezintă găuri. Ulterior, directorul școlii a fost informat despre prezența viceprimarului Sectorului 3 în incinta școlii și a insistat să părăsească clădirea, după care a apelat la serviciile Poliției, iar Lucian Judele a fost escortat afară.