Prefectura Capitalei a solicitat Primăriilor de Sector, Primăriei Capitalei și Administrației Străzilor să nu elibereze avize de amplasament, atât pe domeniul public, cât și pe cel privat al Bucureștiului, pentru comercializarea articolelor pirotehnice. Această măsură are ca scop descurajarea vânzării și utilizării acestora, având în vedere pericolul pe care îl prezintă și pentru a preveni accidentele provocate de aceste dispozitive.
An de an, un număr semnificativ de persoane, inclusiv mulți copii, ajung la spital cu răni grave ca urmare a utilizării artificiilor și petardelor. Prefectul Capitalei a subliniat că a primit numeroase petiții și solicitări din partea cetățenilor, toate având un punct comun: zgomotul generat de petarde. În consecință, prefectul a solicitat tuturor instituțiilor responsabile să efectueze controale stricte și să descurajeze ferm comerțul cu materiale pirotehnice.
„Am convocat astăzi ședința Colegiului Prefectural al Municipiului București, în cadrul căreia a fost adoptată Hotărârea nr. 8/27.11.2023, prin care se solicită Primăriilor de Sector, Primăriei Municipiului București și Administrației Străzilor să nu emită avize de amplasament, pe domeniul public sau privat al municipiului București, în vederea comercializării articolelor pirotehnice, pentru descurajarea vânzării și utilizării acestora și pentru prevenirea accidentelor provocate de acestea”, a transmis Rareș Hopincă într-o postare pe Facebook, luni, 27 decembrie.
Prefectul Capitalei subliniază că, deși sărbătorile de iarnă aduc bucurie și entuziasm, autoritățile nu pot ignora faptul că petardele și artificiile reprezintă o sursă semnificativă de pericol și disconfort. Materialele pirotehnice generează, în fiecare an, accidente grave, incendii și au un impact negativ asupra mediului înconjurător.
Rareș Hopincă menționează că a primit numeroase petiții și solicitări, toate evidențiind un aspect comun: zgomotul produs de petarde este prejudicial în special pentru copiii mici, vârstnici și animalele de companie. Zgomotele puternice cauzează stres și anxietate în rândul animalelor, lăsând deseori urmări dureroase.
„Consider că propunerea de a descuraja comercializarea acestor articole nu este doar un act de prudență, ci și o modalitate de a ne asigura că sărbătorile rămân un motiv de bucurie. Este o decizie de oportunitate, pe care fiecare comunitate trebuie să o analizeze, pentru a sărbători într-un mod responsabil fără a pune în pericol siguranța noastră și a celor din jur”, declară prefectul Capitalei.
Conform Hotărârii adoptate, Direcția Generală de Poliție a Capitalei, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului București, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor București-Ilfov, Direcția Regională Vamală în colaborare cu ANAF-Antifraudă și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov vor efectua acțiuni de verificare și control în domeniul lor de competență. În cazul constatării unor nereguli, vor fi aplicate sancțiuni conform legislației în vigoare.
Totodată, instituțiile menționate vor întreprinde acțiuni pentru descurajarea comerțului cu materiale pirotehnice și pentru prevenirea și combaterea comerțului ilegal cu astfel de materiale.
„Voi comunica inclusiv marilor centre comerciale solicitarea de a nu permite vânzarea materialelor pirotehnice în parcări și spații conexe, chiar dacă vorbim de proprietăți private. Este o chestiune ce ține de responsabilitatea socială a fiecărei companii, iar această problemă nu ține doar de instituțiile publice. Comercializarea de materiale pirotehnice trebuie să se desfășoare în spații special amenajate, nu pe domeniul public sau în parcările supermarketurilor, fiind accesibile inclusiv pentru copii”, a concluzionat Rareș Hopincă.