Odată cu automatizarea proceselor și utilizarea cantității mari de date în companiile de producție, s-a născut nevoia de a găsi soluții pentru planificarea și programarea producției care să le permită să țină pasul cu Industria 4.0.
Inovația tehnologică este esențială pentru viitorul oricărei afaceri de succes, indiferent de tipul de producție despre care vorbim. Industria 4.0 este noul val în evoluția sectorului de producție, ceea ce va determina tot mai multe companii să răspundă noilor standarde stabilite de o piață aflată într-o continuă schimbare.
ERP și APS sunt două instrumente extrem de importante pentru orice afacere de producție cu obiective de eficiență și optimizare specifice Industry 4.0, dar fiecare au roluri specifice și se completează reciproc. Analizând ambele sisteme APS și ERP, vei înțelege beneficiile oferite pentru fiecare departament de producție care, în cele din urmă, va duce la îmbunătățirea profitului.
Ce înseamnă Industria 4.0?
Pentru a rămâne relevante în contextul economic actual, companiile trebuie să se schimbe, digitalizarea producției fiind una dintre aceste schimbări. Industria 4.0 este considerată a patra revoluție industrială și este definită de automatizarea proceselor și interconectarea sistemelor, astfel încât să existe un sistem integrat de echipamente, mașini, angajați, dispozitive mobile și sisteme IT, toate acestea fiind capabile să comunice între ele atât în interiorul, cât și în exteriorul fabricii.
Implementarea unui sistem ERP performant axat pe nevoile afacerii tale este unul dintre cei mai importanți pași pentru a face trecerea de la fabrica tradițională la fabrica inteligentă. De asemenea, software-ul de programare a producției (APS) este conceput cu un singur scop: acela de a crea cel mai eficient plan pentru ca fabrica să funcționeze eficient.
Cum sprijină sistemul ERP o companie de producție
Sistemele ERP sunt concepute pentru a ajuta fiecare angajat dintr-o companie de producție să lucreze mult mai eficient. Un soft ERP asigură eficiența proceselor de lucru, colectarea datelor astfel încât informațiile potrivite să fie disponibile pentru fiecare individ în momentul în care are nevoie de ele.
Un sistem ERP asigură că toate procesele de afaceri – inclusiv estimarea și procesarea comenzilor de vânzări, planificarea și achiziția materialelor și bugetul – funcționează împreună fără probleme, folosind același set de date și prezentând informații relevante persoanelor implicate.
La nivel de management, un sistem ERP permite luarea deciziilor corecte bazate pe date, cu informații și date de business disponibile în timp real, astfel încât echipa de management să aibă informații relevante, atât pentru a conduce procedurile operaționale din prezent, dar și pentru a planifica acțiunile următoare.
Practic, toate informațiile care permit unui antreprenor sau manager de departament să conducă afacerea în mod eficient sunt disponibile direct într-un sistem ERP.
Cum sprijină APS producătorii?
APS (Advanced Planning & Scheduling) este un soft de planificare a producției care arată ce să produci, când, cu ce fel de echipamente și cu ce resurse. Sistemul APS folosește algoritmi de calcul avansat, care echilibrează capacitatea de producție cu cererea și generează previziuni de producție fezabile.
Pe baza informațiilor configurate în sistemul ERP în jurul listelor de materiale, stocuri, distribuție, resurse umane etc, software-ul APS va aloca fiecărui pas al procesului de fabricație un interval de timp cu echipamentul, forța de muncă și materialele potrivite.
Practic, APS face ceea ce ar face orice planificator de producție vechi folosind Excel și tabele de calcul, doar că face acest lucru cu mult mai multă acuratețe, prin cunoaștere deplină a tuturor variabilelor și constrângerilor, cu o diagramă Gantt pe care fiecare persoană din cadrul afacerii o poate vizualiza pentru propriile nevoi și cu capacitatea de a face schimbări în timp real și de a înțelege impactul operațional al acestora.
Cum funcționează împreună APS și ERP
ERP, printre multe alte procese de lucru pentru afaceri, oferă soft-ului APS datele de care are nevoie pentru a rula algoritmii care furnizează acele rezultate pentru programare, rulează scenarii de tipul „Ce-ar fi dacă” și oferă informații inteligente asupra capacității de execuție.
APS folosește aceste informații pentru a crea un program de producție pentru fiecare departament sau linie de producție, bazat pe informațiile operaționale specifice și cerințele companiei.
Vizibilitatea oferită de APS și datele colectate și analizate de ERP permit afacerii să devină mai performantă și mai profitabilă. Utilizarea celor două sisteme în paralel oferă întregului personal instrumentele necesare pentru a-și putea face treaba mai bine, mai eficient și aliniat cu obiectivele companiei.
Cum faci tranziția către Industria 4.0
Implementarea unui sistem ERP performant într-o companie, integrat cu alte sisteme precum APS, este unul dintre cei mai importanți pași pentru a face tranziția către industria 4.0. Cea de-a patra revoluție industrială integrează tehnologiile digitale și IoT în producție. Utilizează sisteme cyber fizice, robotică avansată și inteligență artificială pentru a optimiza și automatiza procesele.
Folosind cantitățile mari de date vei avea astfel o mai bună înțelegere a ceea ce nu funcționează și a zonelor care trebuie îmbunătățite. Digitalizarea în orice industrie oferă acces la date în timp real, iar soluția software potrivită face posibilă digitalizarea informațiilor și transmiterea rapidă a acestora la nivelul întregului lanț de producție.
Pentru a concura în lumea viitorului, este important ca orice companie să îmbrățișeze evoluția tehnologiei și să înțeleagă cum un soft ERP performant poate să valorifice puterea care poate îmbunătăți funcționarea firmei.