Gătitul în aer liber nu este doar o experiență culinară, ci un moment de explorare și conexiune cu natura. Fie că ești un chef cu experiență, un pasionat sau un novice în arta culinară, gătitul în aer liber îți oferă mereu ocazia de a învăța lucruri noi si de a experimenta metode, gusturi și arome care te vor surprinde în mod plăcut de fiecare dată. De la grătarul tradițional pe care îl știm cu toții de la ieșirile la iarbă verde și până la cele mai sofisticate seturi de gătit în aer liber, există ceva pentru fiecare. Noi am testat și vă prezentăm metodele care ne-au încântat simțurile cel mai mult și pe care le recomandăm.
1. Grătarul de tip grill și plită
Grătarul de tip grill este cea mai populară metodă de gătit în aer liber, apreciată de mulți pentru simplitate și versatilitate. Fie că optați pentru grătar pe lemne, cărbune sau gaz, nimic nu se compară cu plăcerea de a găti la foc deschis. Jocul flăcărilor și sfârâitul preparatelor, fie că vorbim de fripturi suculente, burgeri, legume sau fructe, îți trezesc toate simțurile. Te poți juca cu marinade, combinații de condimente sau sosuri pentru a-ți impresiona invitații de fiecare dată.
Există pe piață opțiuni de grătare pentru toate gusturile și bugetele. Pe noi ne-au impresionat grătarul cu plită BonBiza, pentru gradini si terase prrivate, și gama de grătare profesionale Vulcanus®, pentru chefi, restaurante sau pensiuni. Aceste grătare beneficiază și de o gamă largă de accesorii, cu ajutorul cărora puteți pregăti meniuri complete și spectaculoase.
Gustul obtinut pe un gratar de tip plancha (plită) este deosebit deoarece plita se incinge la temperaturi mari, nu necesită jar stins ci poate fi mereu alimentat bolul de foc cu lemne, iar preparatele se gătesc pe grătarul plită la nivel de masterchef. De asemenea, efectul vizual si senzorial este de show culinar, focul de lemne arzând in mijlocul plitei, iar bucătarul, grataragiul sau toti prietenii gătind pe plită în același timp.
2. Magia Dutch Oven
O oală de fontă de tip Dutch oven este arma secretă, transmisă din generații în generații, pentru preparate autentice, gusturi care nu se uită niciodată și arome pe care nu le poți obține cu nimic altceva. Fie că o folosești când ieși cu cortul în natură, în curtea din spatele casei, sau în bucătărie, oala de fontă nu se va demoda niciodată și se va dovedi una dintre cele mai bune investiții. O poți folosi pentru tocane, ciorbe, supe sau deserturi și este, de departe, cea mai bună metodă de a coace pâine în casă. O poți pune pe cărbuni, la foc direct, o poți atârna de un trepied, o poți pune pe aragaz sau în cuptor. Își va arăta magia de fiecare dată.
3. Fire pit sau vatra de foc
Când spui fire pit sau vatră de foc, te gândești în primul rând la relaxare și evadare din cotidian. Jocul flăcărilor te transpune într-o zonă atemporală, lipsită de griji, în deplină comuniune cu natura. Și ce merge cel mai bine cu un moment de relaxare dacă nu ceva bun și savuros. Fie că pregătești niște frigărui sau bezele, fie că pui un ceaun sau câțiva cartofi în jar, transformi un moment de tihnă într-o experiență senzorială completă care îți va reîncărca bateriile. La FIRE DECO găsești o gamă variată de vetre de foc, de foarte bună calitate, rezistente și cu design deosebit care se integrează perfect în orice tip de decor.
Vatra de foc este si un element de design peisagistic, fiind aproape nelipsită din orice grădină sau terasă a unei case cu personalitate. Iar prin accesoriile de tip gratar, plita, trepied cu wok sau ceaun, se transformă ușor și în elemet de gătit in aer liber, la foc de lemne.
4. Pizza party
Nu există nimic mai vesel decât o pizza party. Nu trebuie neapărat să construiești un cuptor de pizza în curte pentru a te bucura de aroma crustei coapte la foc deschis. O variantă mult mai accesibilă o reprezinta un cuptor de pizza ca acesoriu pentru gratar. Acestea se pot pune peste grătarul cu cărbune sau gaz pe care îl aveți deja. Cel mai mare beneficiu la o pizza party este că există ceva pentru fiecare. Pregătiți aluatul de pizza și o varietate de ingrediente, cum ar fi șuncă, legume, brânzeturi de mai multe feluri, măsline, de ce nu fructe și fiecare își poate pregăti propria combinație unică și originală. Nu pleacă nimeni plictisit sau flămând de la o pizza party.
5. Afumătoarea
Metoda de gătire prin afumare este una apreciată de sute de ani pentru că adaugă savoare și scoate în evidență arome complexe, fie că vorbim de carne, brânzeturi, pește și, de ce nu, legume. Fie că folosești o afumătoare de sine stătătoare, accesoriul unui grătar sau al unei vetre de foc, secretul constă în tipul de lemne folosite. Pe piață se găsesc diverse arome sau combinații de lemn pentru afumătoare. Testați și descoperiți ce se potrivește cel mai bine gusturilor și preferințelor voastre.
În concluzie, metodele și posibilitățile de gătit în aer liber sunt limitate doar de imaginația fiecăruia dintre noi. Un lucru este sigur: nu trebuie să ratați bucuria de a petrece timp în aer liber, în solitudine sau alături de cei dragi, înconjurat de arome autentice și gusturi primordiale. Așa că alegeți-vă grătarul, ingredientele, puneți-vă șorțul și aprindeți focul. Nu aveți decât de câștigat.