Mâncarea sănătoasă, gătită ca la mama, a devenit mai degrabă o amintire a copilăriei decât o realitate concretă, în deosebi într-o lume în care suntem mereu pe fugă. Cum în această perioadă petrecem mai mult timp acasă, nu strică să ne jucăm puţin de-a chefii, chiar dacă putem comanda oricând mâncărurile preferate. Tehnologia ne sare şi aici în ajutor, ne arată că a găti este o activitate plăcută şi totul poate fi gata mai repede decât ai zice „peşte”, cu câteva gadgeturi… de bucătărie.
1.Maşina de pâine
Pâinea este un produs nelipsit de pe mesele românilor şi simpla bunătate scoasă caldă din cuptor ne duce cu gândul la vacanţele petrecute la bunica. Doar că la oraş, pâinea proaspătă şi aburindă se obţine cu… o maşină de făcut pâine. Tot efortul frământării, procesul dospirii şi coacerea rămâne în seama acestui gadget tot mai popular în bucătărie. Alege ce pâine vrei să mănânci azi, pune ingredientele în cuva specială, setează programul şi următoarea masă este mai gustoasă cu o pâine caldă. Şi nu doar atât, poţi obţine prăjituri, iaurturi, gemuri sau cozonac, în funcţie de programele disponibile.
2. Cântar digital cu funcţie „tare”
Indiferent ce îţi place să găteşti, un simplu cântar te ajută să determini cu exactitate cantităţile de ingrediente pe care le foloseşti. Un cântar de bucătărie digital este foarte precis şi poţi măsura mai multe tipuri de produse, de la cele lichide, la cele cu masă solidă. În plus, vine la pachet cu diferite funcţii, cum ar fi cea numită „tare”. Mai exact este posibilă cântătirea fără a lua în calcul şi greutatea vasului în care sunt puse, ci doar a materiei prime folosite. De exemplu, înainte de a pune ingredientele în maşina de pâine, este indicat să le cântărim, pentru a obţine un produs finit cât mai bun.
3. Multicooker
Tradiţionala oală cu sarmalele tocmai şi-a făcut upgrade: Multicooker-ul! Însă nu este o oală oarecare. Vorbim despre un aparat sofisticat de gătit, dar uşor de folosit care ajută la prepararea diferitelor feluri de mâncare. De pildă carnea, orezul, deserturi, supe şi nu oricum, ci într-un mod sănătos, treptat, în aşa fel încât alimentele să-şi păstreze aromele şi vitaminele. Încă un aspect important este că aceste aparate se pot programa, astfel încât masa să fie gata la timp.
4. Prăjitor de pâine
Deja suntem obişnuiţi cu acest aparat care face ca micul dejun să fie mai gustos. Dar banalul prăjitor de pâine merită o îmbunătăţire care să-l facă în continuare de nelipsit din bucătărie. Noile generaţii de toaster-uri au mai multe niveluri de rumenire, funcţii ca cea de încălzire a pâinii sau de a dezgheţa anumite produse congelate de panificaţie. Un simplu prăjitor de pâine tocmai a devenit mai interesant!
5. Aparat de făcut gofre / vafe
După masă savurăm desertul. Asemănător cu sandwich maker-ul, aparatul pentru gofre sau waffles este un accesoriu tot mai prezent în bucătăriile gurmanzilor sau atunci când doreşti un mic-dejun rapid şi delicios. Plăcite interschimbabile te lasă să te joci cu aluatul şi să creezi gustări sub tot felul de forme, de la clasica vafă în forma pătrată, pâna la inimioare dulci, gogoşi sau prăjiturele tematice.